Европейският съюз планира да отпусне пакет от 6 милиарда евро за

...
Европейският съюз планира да отпусне пакет от 6 милиарда евро за
Коментари Харесай

ЕС отпуска 6 млрд. евро за реформи на Западните Балкани

Европейският съюз възнамерява да отпусне пакет от 6 милиарда евро за спомагателни промени на страните от Западните Балкани, каза ръководителят на изпълнителната власт на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен в Скопие в понеделник.

Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина - всички би трябвало да се възползват от " прозореца на опцията " за разширението на Европейски Съюз и да работят за привеждане на своите стандарти в сходство с тези в блока, сподели фон дер Лайен.

Фон дер Лайен сподели, че новият проект за напредък на Европейски Съюз за района ще включва отварянето на неговия общ пазар за страните от Западните Балкани в области като свободно придвижване на стоки и услуги, превоз и сила. Тя също по този начин прикани страните да отворят общ районен пазар и да продължат с нужните промени.

Северна Македония да вземем за пример би трябвало да реформира своята бизнес среда, да сътвори ефикасна обществена администрация, да има постоянни обществени финанси и да усъвършенства битката с корупцията. 

РСМ също по този начин би трябвало да промени конституцията, с цел да признае българите за малцинство, както изиска България, за да може страната да се причисли към Европейски Съюз.

" Тези промени ще дойдат с вложения ", обеща фон дер Лайен по време на конференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски при започване на обиколката й из Западните Балкани.

" Предложихме пакет от 6 милиарда евро за сътрудниците от Западните Балкани ", сподели тя.

Фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз е подготвен да стартира изплащането на 100 милиона евро микрофинансова помощ, само че " би трябвало да се направи повече, за да сближим нашите стопански системи ", защото стопанските системи на страните от Западните Балкани съставляват към 42% от средния приход за Европейски Съюз.

" Това, което се стремим да създадем дружно, е да удвоим вашата икономика през идващото десетилетие ", сподели тя.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР